Psihoterapie psoriazis
Ideile prezentate pe acest website despre psoriazis reprezintă propria mea înţelegere ca urmare a studiului literaturii de specialitate şi a experienţei profesionale.
Psoriazul este o boală autoimună, inflamatorie, care se manifestă prin erupţii pe piele, ce variază ca întindere şi disconfort de la persoană la persoană.
In psoriazis, există o parte a bolii care se vede pe piele, şi o parte care nu se vede ce ţine de sistemul imunitar. În şedinţele de psihoterapie, se discută despre cauzele şi factorii psihologici implicaţi în manifestarea bolii atât la exterior, cât şi la interior.
Care este rolul psihoterapiei în tratamentul psoriazisului?
În primul rând, e important să aveţi un medic dermatolog care vă urmăreşte evoluţia bolii şi să ţineţi cont de sfaturile acestuia. Sunt persoane la care tratamentul prescris de medic funcţionează şi la altele nu. Cele la care tratamentul alopat nu are impact, apelează la creme şi/sau ceaiuri din plante. E foarte important ca pielea să fie îngrijită, indiferent de tratamentul pe care îl folosiţi. Cel bun este care care vi se potriveşte şi dă rezultate.
În al doilea rând, psihoterapia, alături de îngrijirea pielii, este de ajutor in tratamentul psoriazisului pentru că poate susţine apariţia perioadelor de remisiune şi menţinerea lor pe o perioadă cât mai lungă de timp. Psoriaziul este o boală psihosomatică, cu alte cuvinte corpul exprimă o suferinţă emoţională pe care persoana nu o conştientizează. Problema nu este a pielii, nu pielea are nevoie de vindecare, ci acea parte din noi rănită şi uitată.
Putem găsi cauzele psoriazisului dacă:
- ne uităm la emoţiile noastre prezente;
- identificăm emoţiile reprimate;
- explorăm modul în care relaţiile importante din copilărie şi din prezent au avut impact în apariţia bolii;
- conştientizăm ce gânduri (convingeri) avem despre noi înşine, oameni şi viaţă care mai degrabă ne limitează viaţa, în loc să ne ajute s-o înflorim;
- înţelegem ce conflicte interioare menţin episoadele de erupţie;
- înţelegem relaţia noastră cu noi înşine: cum ne privim pe noi înşine, ce ne place, ce nu ne place, ce urâm la noi înşine, felul în care ne descriem pe noi înşine.
Ce înseamnă vindecarea suferinţelor care stau la baza psoriazisului?
Din punctul meu de vedere, vindecarea înseamnă: să înţelegi ce se întâmplă în interiorul tău şi care este contribuţia ta la apariţia psoriazisului; să contribui la îndeplinirea nevoilor şi dorinţelor importante pentru tine; să dezvolţi o relaţie cu tine însuţi/ însăţi bazată pe acceptare, iubire şi compasiune; să construieşti convingeri pozitive despre tine şi viaţă; să iei decizii dintr-un loc de încredere şi echilibru din interiorul tău, şi nu din rănile emoţionale care ţi-au condus inconştient viaţa; să transformi vulnerabilităţile create în urma suferinţelor în calităţi ce te ajută să ai relaţii mai satisfăcătoare şi o viaţă suficient de bună.
Vindecarea nu înseamnă absenţa rănilor şi amintirilor, acestea nu pot fi şterse cu buretele. Însă, prin construirea unui nou mod de a fi cu tine însuţi/ însăţi şi cu ceilalţi, unui nou mod de a simţi, de a gândi şi de a te comporta şi exersarea acestora constant, creierul va acţiona folosind noul „soft” creat. Cu cât acest nou se exprima mai mult, cu atât vechiul va avea influenţe mai reduse spre deloc în viaţa noastră.
Legătura dintre influenţa genetică şi cea psihologică în psoriazis?
Genetica şi psihologia sunt ştiinţe diferite care înţeleg şi descriu oamenii folosind cadre de referinţă diferite. Cele doua nu se exclud. Genetica studiază genele şi psihologia psihicul. În gene se poate vedea influenţa psihicului şi în psihic se poate vedea influenţa genelor. Influenţa este reciprocă.
Dacă ma uit din perspectivă psihologică la influenţa genetică în apariţia psoriazisului, traduc influenţa genetică prin influenţă transgeneraţională. Ce vreau să spun este că suferinţele se transmit din generaţie în generaţie, ceea ce se numeşte traumă transgeneraţională. Acest tip de traumă se opreşte în a fi transmisă atunci când generaţia din prezent, care manifestă semnele acestui tip de traumă, lucrează la propria vindecare.
Abordarea psihologică a psoriazisului presupune atât considerarea influenţelor transgeneraţionale în apariţia şi menţinerea episoadelor de erupţie, cât şi considerarea influenţelor proprii individului.
Puteti citi mai multe despre aspectele psihologice ale bolii psoriazis în rubrica Articole.