+40 761 336 950 office@roxanadraghici.ro

Anxietatea

 

Anxietatea este o teamă pentru care nu există un motiv în realitate. Se manifestă prin agitaţie, iritabilitate, concentrare scăzută, dificultate de a adormi şi chiar prin efecte la nivelul corpului: faţă palidă, transpiraţie, tremor al palmelor sau picioarelor, bătăi alerte ale inimii, tensiune crescută, gura uscată, nod în gât, dureri musculare, disconfort menstrual, disfuncţii erectile, etc.

Frica este o emoţie sănătoasă care ne ajută să ne adaptăm la situaţii noi, dar atunci când frica pe care o simţim nu are un obiect şi trăim pe fundal un stres emoţional permanent, e necesar să explorăm anxietatea pentru a putea trăi o viaţă în echilibru.

Anxietatea este un simptom al psihicului persoanei care nu are încredere în propriile calităţi şi care a crescut într-un mediu familial cu persoane anxioase. În spatele semnelor anxietătii se găsesc, de cele mai multe ori, gânduri negative despre propria persoană (nu sunt suficient de bun/ă, sunt o persoană slabă, nu sunt în stare, etc.), despre alţii (nu merită să ai încredere în oameni, oamenii mă dezamăgesc, etc-) şi despre viaţă ( nu găsesc sensul vieţii mele, viaţa e grea, în viaţă trebuie să lupti pentru ce iţi doreşti, etc.).

 

Anxietatea ne afectează relaţiile cu ceilalţi atunci când ne preocupă “oare ce părere are celălalt despre mine?”, “o să se despartă de mine?”, “şeful e mulţumit de mine?”. Întreaga viaţa ne este influenţată de “Dar, dacă….” care devine limbajul din fundalul minţii noastre.

Atacul de panică este o formă intensă de anxietate caracterizată prin apariţia bruscă a sentimentului de teamă asociat unui pericol inexistent în realitate, însoţit de simptome fizice şi cognitive (bătăi crescute ale inimii, tremor, transpiraţie în palme, frica de moarte, etc.).

Iată un instrument din Analiza Tranzacţională prin care putem explora şi înţelege în cel fel se manifestă anxietatea în viaţa noastră şi ce credinţe limitative se ascund în gândurile şi comportamentele anxioase.

 

Anxietate
Credinţe limitative despre Manifestări Aspecte ale vieţii afectate
Sine

Alţii

Viaţa

Externe

  • tonul vocii redus, faţă palidă, bâlbâială, transpiraţii,îmbujorare, procrastinarea, evitarea situaţiilor anxioase (şedinţe, interviuri, relaţii de cuplu, controale medicale, etc), adicţii (alcool, tutun, droguri, cumpărături, ), s.a.m.d

Interne

  • palpitaţii, creşterea bătăilor inimii, tensiune, nod în gât, gura uscată, etc.

Fantezii – se referă la imaginile, poveştile pe care ni le creăm care justifică anxietatea. De ex.: o sa plec cu avionul acesta o să se prăbuşească şi o să mor; firma o să dea faliment şi eu o să ajung pe străzi.

Relaţiile de: cuplu, serviciu, familie, prieteni, etc.

Carieră

Sănătatea fizică

Sănătatea psihică

Calitatea vieţii